RAS BESCHRIJVING VAN DE ZWITSERSE WITTE HERDER

Één blik kan al al genoeg zijn om verliefd te worden op de Zwitserse Witte Herder. Als je naar de Zwitserse Witte herder kijkt kan dit al voldoende zijn om doordrongen te worden van hun knappe verschijning, hun vriendelijke persoonlijkheid en opgeruimde levendigheid. Aan hun gedrag kun je zien dat ze graag plezier uit dragen, een karaktereigenschap waarmee ze hun baasjes uitnodigen om ook actief met ze bezig te zijn. Want naast lief, leuk en gezellig blijven het natuurlijk slimme Herdershonden die zowel lichamelijk als geestelijk van een uitdaging houden.

De Zwitserse witte herder hoort bij de FCI tot groep 1: Herdershonden en veedrijvers

Andere namen

Swiss White Shepherd,
Weisser Schweizer Schäferhund
Duitse witte herder
Pastore Bianco Svizzero
White Shepherd
Berger Blanc Suisse
Amerikaans-Canadese Witte Herder
Weißer Schäferhund,

Het ras

De Zwitserse Witte Herder is een krachtig, goed bespierde, middelgrote hond met staande oren, van rechthoekig formaat. Hij heeft een middelzwaar beendergestel en een elegante, harmonieus vloeiende belijning. De schofthoogte kan variëren van 58 tot 66 cm bij reuen en van 53 tot 61 cm bij teven. Het gemiddelde gewicht van een reu is circa 30 tot 40 kg en van een teef 25 tot 35 kg. Het ras kent twee vachtvarianten, namelijk langstokhaar en stokhaar. Sommigen zijn van mening dat de langstokhaar een hele hoge aaibaarheidsfactor heeft, terwijl anderen juist de krachtige uitstraling van de stokhaarvariant erg weten te waarderen.

Karakter

Soms kan een Zwitserse Witte Herder even de kat uit de boom kijken. In de regel zal hij echter snel ontdooien. Voor sommige mensen is deze eigenschap een mindere eigenschap, anderen zien er juist een voordeel in. Ook komt het voor dat hun intelligentie in combinatie met het zachtere karakter tot bepaalde gedragingen leidt die wat complex kunnen zijn voor de eigenaar. Daarom zoekt een Zwitserse Witte Herder beslist een baas die niet zomaar aan een hond begint en wiens aard het is een vriendelijke, opbouwende en belonende opvoeding te geven waarbij hij consequente regels hanteert.
Het is ook een hond met een behoorlijke ‘will to please’ en dat maakt hem erg geschikt voor verschillende takken van hondensport zoals obedience, agility, flyball, speuren en allerlei variaties daarvan. Natuurlijk moet je daarbij wel rekening houden met de bouw van de individuele hond. Maar bovenal is de Zwitserse Witte Herder een hond die zijn mand graag bij zijn familie in huis heeft staan, aanleg heeft om goed overweg te kunnen met kinderen, houdt van knuffelen en wandelen, vaak te porren is voor een spelletje, lopen naast de fiets of graag gaat zwemmen.

Gezondheid

Er zijn enkele aandoeningen bekend die bij grotere rassen en dus ook de Zwitserse Witte Herders vaker voorkomen dan bij andere rassen. Denk hierbij aan Heupdysplasie (HD) en Elleboogdyplasie (ED). Ook is er een aantal rugafwijkingen bekend zoals Spondylose, Cauda Equina Syndroom (CES) en Degeneratieve Myelopathie (DM). Een andere afwijking die in steeds mindere mate voorkomt bij het ras is het Multi Drug Resistance 1 (MDR1) gendefect. Sporadisch komen doofheid, oogafwijkingen, perianaal fistels, epilepsie voor. De rasverenigingen stellen verplicht dat je honden die je wilt gaan inzetten voor de fokkerij eerst laat testen op HD, ED, DM en MDR1.

Verzorging

De vacht van de Zwitserse Witte Herder heeft weinig extra verzorging nodig. Een wekelijkse borstelbeurt is vaak voldoende. De vacht is zogenaamd ‘zelfreinigend’. Modder en zand zijn er makkelijk uit te borstelen waardoor het onnodig is ze vaak te wassen. Twee maal per jaar kent het ras een rui periode waarin het aan te raden is de borstelfrequentie op te voeren.

Ras verenigingen

Zwitserse Witte Herder Vereniging Nederland (ZWHVN) 
Dit is de eerste erkende Zwitserse witte herder vereniging. De ZWHVN heeft het strengste fok reglement.
Bij de honden die de fok ingaan word een gedragstest afgenomen.
Wij zijn lid van deze vereniging en fokken volgens hun regels.

Rasclub voor Zwitserse Witte Herders (RZWH)
Bij deze vereniging gelden de regels van de Raad van Beheer.

Nederlandse Vereniging voor Berger Blanc Suisse
Volgens mij is dit een hele kleine rasvereniging met geen fokkers en dekreu houders onder hun leden.

Link naar  informatie over de “Zwitserse witte herder” op de website van de Raad van Beheer