Een Zwitserse witte herder Misthy’s Friends pup

Na lang nadenken heb je besloten om een Zwitserse witte herder pup uit onze kennel Misthys-Friends in huis te nemen. Wij fokken af en toe een nestje ,maar willen ook graag er voor jullie zijn. Zo zijn we de afgelopen 10 jaar één grote familie geworden en komen elkaar 1 tot 2 keer per jaar tegen op terugkom dagen. Natuurlijk krijgt u een boekwerk mee met allerlei ondersteunende tips voor de opvoeding van de pup. Wij zijn trots op onze kennel en danken u voor het vertrouwen om uit onze kennel een pup aan te schaffen.

Allerlei goede  goeden voornemens om je hond goed op te gaan voeden. Het zal een leuke maar drukke begin periode worden. En hierin willen we je natuurlijk bij staan en er voor jullie zijn met al je vragen en onzekerheden. Immers is het toch een hele verantwoording. Je wilt zo snel mogelijk beginnen met de puppycursus en hebt je hierover goed geïnformeerd, dit is een goed begin om de o zo belangrijke socialisatie fase door te zetten. Zorg dus dat u vooraf bij verschillende hondenscholen een kijkje hebt genomen.

 Waar moet ik aan denken als ik de pup van de fokker haal?

Op het moment dat je de pup gaat halen moeten er al voorbereidingen getroffen worden. De pup zal namelijk in een heel korte tijd enorm veel ervaringen ondergaan wat zeer inspannend is voor hem. Daarom zijn de volgende punten van belang:

Zorg dat de pup in een rustig huis komt.
Het is zo leuk om gelijk iedereen die je maar kent kennis te laten met je jonge pup. Voor de pup kan dit echter zoveel stress betekenen omdat iedereen aan hem zit, hem optilt of wil aaien dat hij er angstig door wordt. Beter is om te voorkomen dat er veel mensen in huis zijn.
Zorg ervoor dat er een hondenmandje – bench voor de pup klaar staat, een veilig plekje voor hem alleen. Hierin kan hij rust vinden en niet gestoord wordt door bv andere honden, kinderen. Het is zeker aan te raden een bench (een soort honden box) te gebruiken. Zielig? Welnee, de pup went snel, zeker als je de bench aantrekkelijk maakt door bijvoorbeeld voor het slapen een paar brokjes hierin te gooien die hij op kan zoeken, een speciaal speeltje in de bench. Een goede manier om de bench vertrouwd te maken voor de pup is hem elke keer als hij moe is hem daarin te laten. Het gebruik van de bench geeft de pup kans om in een rustige omgeving te slapen, hij is veilig. Tevens is de pup in onze kennel ook al gewend aan een bench.
Niet stiekem iets kunnen slopen (o.i.d.) helpt bij het zindelijk maken. Laat niemand de pup storen als hij in de bench zit.
Spreek met alle gezinsleden dezelfde leefregels voor de pup af:
bijvoorbeeld niet op de bank, met rust laten als de pup in de bench ligt etc.
Laat de pup in alle rust zijn omgeving onderzoeken, verplicht hem tot niets en voorkom vooral dat kinderen achter hem aan gaan jagen. Hij heeft natuurlijk ruim de tijd nodig om de indrukken die hij opdoet te verwerken.
De pup zal  razendsnel leren, en komt op zijn pad leuke en minder leuke dingen tegen.

Tijdens het leren zal de pup:

-iets wat iets prettigs oplevert herhalen en
-iets wat niets, of iets minder prettigs, oplevert nalaten.

Daarbij is het belangrijk altijd de dingen positief af te sluiten. Zo houden we het leuk voor hond en baas en zal de pup voor u willen blijven werken.

Leer de pup vanaf het begin welke speeltjes voor hem zijn om te voorkomen dat hij schoenen stuk bijt, aan speelgoed van de kinderen komt of stoelpoten gaat stuk bijten. Op het moment dat de pup aan iets komt wat niet voor hem bedoelt is kun je dit positief benaderen door een eigen speelgoedje te pakken en deze simpel te ruilen. Beloon de pup ,zo sluit je positief af. Dit kun je doen om zijn eigen speeltjes aantrekkelijk voor hem te maken. Gooi het speeltje weg, schudt ermee en reageer zelf enthousiast.  Zo kun je de pup leren welke speeltjes van hem zijn en zal hij spullen die niet van hem zijn met rust laten. Dit moet natuurlijk wel verschillende keren worden herhaalt en dit kun je doen door regelmatig met de pup en zijn eigen speeltjes te spelen. Herhalen is inprenten . Voorkom als de pup zich eens een keer vergist, dat je de pup straft, negeren van dit gedrag werkt beter. Herhaal wat zijn speelgoed is en bied ook voldoende knaag materiaal aan de pup aan. Immers het zal snel gaan wisselen en hierdoor zal de pup meer knaag behoefte hebben.

Hoe komen we de eerste nachten door?

Het is altijd moeilijk om te bepalen waar een pup het beste kan slapen. Iedereen heeft hier zo zijn eigen mening over. Ikzelf zeg altijd maak het niet te moeilijk voor jezelf of de pup. Probeer ook dit positief aan te pakken en af te ronden. Het kan voor een pup die nog nooit alleen is geweest zeer traumatisch zijn.
Hij is zijn nestgenootjes gewend en niet gewend aan eenzaamheid. Een pup moet niet het gevoel krijgen dat hij in de steek gelaten wordt. Zet de bench lekker naast je bed neer,en als het even piept  geef een kalmerend signaal sssssssst is goed lieverd.  Als de pup onrustig wordt kan men een hand uitsteken om hem te aaien. Als dit goed gaat ga je langzaam de afstand uitbreiden, bv door de bench op de overloop te zetten of een andere slaap kamer. Zo kun je toch praten en kalmerende signalen geven van afstand en bouw je wederzijds vertrouwen op. Natuurlijk krijg je een bench kleedje mee met de nest geur eraan, was deze nog niet, deze geur zal hem helpen vertrouwen op te bouwen. Ook op de dag moet de pup wennen aan het alleen zijn, dit bouw je ook langzaam op. Even weg lopen als de pup slaapt,raam zemen of de post halen. Doe dit als de pup moe is en slaperig. Zelf zet ik altijd de radio aan. Naast socialiseren met andere mensen en dieren is het belangrijk dat de hond ook went aan andere geluiden en plaatsen (bijvoorbeeld fietsers, auto’s, knallen, kinderspeelplaats, de markt, etc.). Bouw dit rustig op.
Maar pas wel op dat je de hond niet overbelast met alle indrukken, geef geen aandacht aan de hond als hij schrikt of bang is en beloon de hond als hij rustig blijft.
Een pup kent zijn eigen grenzen nog niet en zal hiertoe ondersteund moeten worden door jou. Zorg ervoor dat hij elke keer na het uitlaten, spelen etc. in zijn mand of bench rustig kan slapen. Een jonge pup heeft er nog behoefte aan om het grootste deel van de dag te slapen. Zet hem daarom na ongeveer 15-20 minuten spelen op zijn slaapplek en voorkom verdere prikkels.

Een pup heeft echt nog niet zoveel beweging nodig, kijk dus uit dat je de pup niet te moe maakt. Een standaard regel is:

5 minuten wandelen per uitlaatbeurt voor iedere maand dat uw pup oud is.

Dit betekent dat een pup van 2 maanden per wandeling niet langer dan 10 minuten onderweg mag zijn. Of u nu 4 of 6 keer wandelt, per wandeling blijft dit schema hetzelfde.

 Zindelijk maken

Puppy’s tot ongeveer 8 weken maakt het niet zoveel uit waar ze hun behoefte doen ook al zullen ze zoveel mogelijk hun eigen nest ontzien. Hiervan kunnen we met het zindelijk maken goed gebruik van maken. Vanaf het moment dat de pup dus bij je in huis is, is het verstandig om met deze training te beginnen zonder dat dit met al te veel stress gepaard gaat. Een aantal aanwijzingen hiervoor zijn:

– Zorg ervoor dat je altijd weet waar de pup uithangt,
– Geeft hem beperkte ruimte om te spelen en te lopen.
– Laat de pup wennen aan de bench een hond zal van naturen zijn ‘nest’ niet bevuilen
– Neem de pup mee naar een plekje zo dicht mogelijk bij huis;

Laat de pup altijd zijn behoefte doen:
– Na het slapen
– Na het spelen
– Ongeveer 15 minuten na het eten
– In het begin het liefst elk uur of in elk geval elke 2 uur.
– Hou de pup aan de lijn zolang hij nog niets gedaan heeft.
– Laat de pup pas spelen als hij zijn behoefte gedaan heeft.
– Geef hem per uitje 15-20 minuten de tijd.
– Blijf op de plaats die u als uitlaatplaats bedacht heeft, heb geduld.
– Beloon de pup nadat deze zijn behoefte gedaan heeft.
– Geef een woordje aan het doen van zijn behoefte.
Ga niet direct terug naar huis als hij zijn behoefte gedaan heeft maar laat hem even spelen of maak een korte wandeling.

Wordt niet boos bij een ongelukje, maar til de pup op en neem hem mee naar buiten. Door op te tillen wordt de plasrem ingeschakeld. Ruim hierna zonder mopperen de plas op en reinig de plaats waar geplast is met reinigingsmiddel.

Let tussendoor goed op de hond. Begint hij te piepen, rondjes te draaien, gaat hij met het snuitje over de vloer dan is het tijd om met hem naar buiten te gaan.

Natuurlijk staan we dag en nacht voor u klaar bij vragen en problemen. Wij wensen U en de pup heel veel plezier en gezondheid. Alle nakomelingen hebben een eigen pagina op onze homepage,deze zijn gevuld door foto’s welke u ons toezend. Natuurlijk zijn wij hier trots op.