Sloopgedrag en veiligheid

Zo regelmatig hoor ik “mijn hond sloopt mijn hele huis ik woord er helemaal gek van!!!!”.

Tja, dat kan ik me voorstellen en doet me denken aan mijn eerste 2 hondjes:-))

Nu kan ik erom lachen toen kon ik er echt om janken. Net op jezelf en alles voor elkaar, thuis komen en geen kussen meer heel van je bank. Een witte zooi van de inhoud van de kussens door het hele huis heen….en tot overmaat van ramp twee slapende 4 voeters die zich van géén kwaad bewust zijn??? Maar dingen stuk maken, verscheuren is gewoon honden gedrag net als kwispelen!!

Waarom slopen ze

Zeker jonge hondjes doen dit vaak, en dit gedrag woord versterkt door; verveling en stress, te weinig lichaamsbeweging en het wisselen van het melkgebit. Nu komt er ook nog bij dat het sloopgedrag voor grote gevaren kan zorgen. Denk b.v maar eens aan het door knagen van een elektronen snoertje, het inslikken van bepaalde voorwerpen…..?

Honden slopen niet omdat ze jaloers zijn of boos zijn….zij doen dit omdat ze zich alleen voelen angstig zijn en het bijten op dingen zorgt dat ze zich prettig voelen. Dat dit toevallig jouw schoen is of de afstandsbediening maakt voor hun niet uit. Ze zijn even lekker bezig en het vermindert het stressgevoel waar ze mee lopen.

Nu hoor ik nogal eens dat als de baas dan thuis komt ze de hond straffen!!! Maar dat heeft geen enkel nut!!! Het enige wat dit teweeg brengt is dat uw hond angstig word als u binnen komt. Wat nu wel te doen, het is heel eenvoudig, maar dit zal u erg veel moeite kosten, U moet het volkomen negeren! En er is maar één oplossing….

Voorbereiding

Voorkom dat de hond stress heeft. Dus voordat je weggaat een heerlijke wandeling of fietstochtje zodat je hondje heerlijk voldaan gaat liggen. Een hond moet zijn eigen speelgoed hebben en hier moet hij/zij ook bij kunnen als je er niet bent, hier hoort natuurlijk ook lekkere botjes bij waar heerlijk op gekuifd kan worden. Tussentijds ligt er natuurlijk ook een taak, als de hond iets pakt wat niet van hem/haar is straf je dat natuurlijk op heterdaad! Met luide stem zeg je nee, je pakt iets van je hondje en ruilt dit voorwerp met hem/haar om. Zo leert je hondje wat wel en niet mag en groeit in zelfbeeld. Buffelhuid botjes zijn bij uitstek erg goed voor de hond, veilig en het poetst ook de tandjes nog. Natuurlijk is de kong ook een geweldig speel instrument voor de hond!!! Wij mensen kijken hier nogal eens wat raar naar, maar let op hondje lief is er o zo blij mee. En er zit ook vaak wat lekkers in:-)) smeerkaas, spuitvulling of gewoon lekkere koekjes!!! Juist door de vele mogelijkheden is het al snel het favorieten speeltje van je 4 voeter.

Als je de hond als pup krijgt, kun je denken aan een bench . Het verblijf in de bench kunt je trainen net als het trainen van een hond die op latere leeftijd langere tijd alleen moet blijven. Hierover later meer.

Een ding scheelt lieve mensen het sloopgedrag verdwijnt bijna altijd als de hond ouder wordt!! Voor vragen kunt u natuurlijk altijd mailen of bellen!!